Aşağı kol meyvəsi olan mərcanı Şimal yarımkürəsinin sərin iqlimində olan bataqlıq torpaqlarda böyüyür. Yerli amerikalılar giləmeyvələrdən həm yemək, həm də boya üçün istifadə edirdilər, adı isə quşun boynuna, başına və dibinə bənzədiyinə inanılan bitkinin çiçəyi və ləçəklərinə istinad edən almanca "Durna" sözündən gəlir.
Kəskin, lakin şirin dadına və cəlbedici rənginə görə qiymətləndirilən mərcanı payızın sonlarında yığılır, sonra şirələr, souslar və mürəbbələr yaratmaq üçün emal edilir, qalanları təzə və ya qurudulmuş və şirinləşdirilmiş şəkildə satılır. Mərcanı sousu həm də Şimali Amerikada Şükran Günü və Böyük Britaniyada Milad yeməklərində Türkiyənin ənənəvi müşayiətidir.
Mathieu Teisseire Mərcanı siropu giləmeyvənin canlı qırmızı rəngini və onun şirin dadının mükəmməl balansını mükəmməl şəkildə çatdırır. Kokteyl, qazlı içki, çay və qəhvəyə xüsusi dad əlavə edir.